Participates in 1 Session
Sessions in which France Rivet participates
- John Shiwak’s last resting place in Masnières, France - France Rivet
- Participant France Rivet |
- 4:15 PM - 4:45 PM | 30 minutes Part of: Religion & History
- From being an Inuk trapper, hunter and sealer in Rigolet (Labrador), John Shiwak became the Newfoundland regiment’s best sniper, some even say, ...
Sessions in which France Rivet attends
- Exploring Collaborative Visual Methods to Discuss Inuit Health - Jessica Penney (Sign-Up Required)
- Signup required DoubleTree par Hilton Montréal - Soprano B (on Level 4)
- 9:00 AM - 10:30 AM | 1 hour 30 minutes
- Culturally responsive methods and Indigenous research methods encourage respectful and reciprocal relationships and relational discourses, as well ...
- Opening Ceremony Pavillion Henry F. Hall Building, Concordia University - DB Clarke Theatre
- 4:00 PM - 4:30 PM | 30 minutes
- Keynote 1: Lisa Koperqualuk Pavillion Henry F. Hall Building, Concordia University - DB Clarke Theatre
- 4:30 PM - 5:30 PM | 1 hour
- Lisa Qiluqqi Koperqualuk was born in Puvirnituq. Raised by her grandparents Lydia and Aisa Koperqualuk, her elementary schooling was done in Nun...
- Performance by Nunavik Sivunitsavut Students Pavillion Henry F. Hall Building, Concordia University - DB Clarke Theatre
- 5:30 PM - 6:00 PM | 30 minutes
- iNuit Blanche
- 6:00 PM - 10:00 PM | 4 hours
- Following on the success of the world's first all-night festival of Inuit art, music, dance, performance, installation, food and film held durin...
- Keynote 3: Aaju Peter Sherbrooke Pavilion (SH) - Amphitheatre (SH-2800)
- 1:15 PM - 2:15 PM | 1 hour
- Aaju Peter is a lawyer, businesswoman, and activist. Member of the Order of Canada, recipient of the Queen Elizabeth IIʼs Diamond Jubilee Medal,...
- Nord-ouest du Groenland: Interaction entre les chasseurs Inughuit et leurs équipages de chiens - Christiane Drieux
- Participant Christiane DRIEUX |
- 4:15 PM - 4:45 PM | 30 minutes Part of: Animals
- Dans le nord-ouest du Groenland, les traineaux à chiens constituent le moyen de déplacement principal des Inughuit durant la période de banquise. T...
- Inuit and the Camera: From Subject to Creator - Rozanne Enerson Junker
- Participant rozanne junker |
- 5:15 PM - 5:45 PM | 30 minutes Part of: Art 3
- Inuit have been photographed by explorers, missionaries, academics and tourists since the late 1880's. These historical works present an invaluable...
- ***LOCATION CHANGED***: Performance by Siqiniup Qilauta with David Newland - Salle Bourgie, 1339, rue Sherbrooke West Montreal Museum of Fine Arts - Bourgie Hall | Salle Bourgie
- 7:30 PM - 9:30 PM | 2 hours
- A collaborative presentation with songs and commentary to provide a different context to look at the Northwest passage. Siqiniup Qilauta does In...
- Keynote 4: Alethea Arnaquq-Baril Sherbrooke Pavilion (SH) - Amphitheatre (SH-2800)
- 10:45 AM - 11:45 AM | 1 hour
- Alethea Arnaquq-Baril is an award-winning director, producer, and screenwriter of such films as Angry Inuk (2016), Throat Song (2011), Tunniit: ...
- Lunch (provided) Sherbrooke Pavilion (SH) - Multi-purpose room (SH-4800)
- 11:45 AM - 1:15 PM | 1 hour 30 minutes
- Keynote 6: Natan Obed Sherbrooke Pavilion (SH) - Amphitheatre (SH-2800)
- 10:45 AM - 11:45 AM | 1 hour
- Natan Obed is the President of Inuit Tapiriit Kanatami. He is originally from Nain, the north- ernmost community in Labradorʼs Nunatsiavut regio...
- The Labrador Kajak: a History and a Revival - Jamie Brake & Noah Nochasak
- Participant Noah Nochasak (Nunatsiavut Government) |
- 1:15 PM - 1:45 PM | 30 minutes Part of: Design 2
- The kayak was an essential tool for Inuit in Labrador for hundreds of years. It was the key to economic success, it was essential for communication...
- Starting the big conversation: a gathering about Inuit archives - Anita Kora, Mark Turner, Jennelle Doyle, Brendan Griebel, Jessica Kotierk, Kyle Crotty, Heather Campbell, James Gorton, Jameson C. Brant, Sarah Gauntlett, Manitok Thompson, Douglas Wharram
- Moderator Mark Turner (OKâlaKatiget Society & Memorial University of Newfoundland) | Participant Jennelle Doyle | Participant Brendan Griebel | Moderator Anita Kora | Participant Jessica Kotierk (Nunavut Film Development Corp.) | Participant Kyle Crotty (Nunatsiavut Government) | Participant Heather Campbell (Library and Archives Canada) | Participant James Gorton (Hudson's Bay Company Archives) | Participant Sarah Gauntlett (Avataq Cultural Institute) | Participant Manitok Thompson | Participant Douglas Wharram (Memorial University) | Participant Jameson C. Brant (Canadian Museum of History) |
- 1:15 PM - 3:15 PM | 2 hours Part of: Archives 3
- Inuit are no strangers to the materials and practices of archives. This is visible all across Inuit Nunaat: in the arts, genealogy, in politic...