Dorit Kluge

Professor in Business Studies (Marketing and Tourism) and Art Historian
HWTK Berlin
Participates in 1 Session
She studied art history, journalism, French and Italian literature in Leipzig (Germany), Metz (France) and Pavia (Italy). Her PhD thesis in art history deals with the very beginning of modern art criticism in France and analyses the writings of Etienne de La Font de Saint-Yenne. She also holds a Master’s degree in business administration with a specialization in service management, marketing, and human resources. She worked in the tourism industry for Thomas Cook in Germany for seven years before she came to France via a governmental exchange programme. From 2006 until 2014 she taught Tourism, Art History, and German language in the department of culture professions as well as in the German department at Blaise Pascal University Clermont-Ferrand where she was appointed maître de conférences in art history in 2013. In April 2014 she was appointed professor at the University of Applied Sciences HWTK Berlin where she is currently teaching business administration, tourism and marketing. A major part of her research work is dedicated to the interaction of art and economics in the 18th century and she is responsible for the research cluster 4 of the HWTK Berlin: “Economic aspects in cultural and artistic processes”. Another main research focus is on didactics and methods of teaching art history, culture, management, and languages in applied contexts such as in tourism studies.

Publications:
Monograph:
  • Kritik als Spiegel der Kunst. Die Kunstreflexionen des La Font de Saint-Yenne im Kontext der Entstehung der Kunstkritik im 18. Jahrhundert, Kunst- und kulturwissenschaftliche Forschungen, Bd. 7, VDG, Weimar, 2009, ISBN 978-3-89739-622-7
Recent articles (2013-2016):
  • When art criticism enters early tourist guidebooks. Two case studies from the late 18th century. In: La guida turistica. Luogo d’incontro tra lessico e immagini dei Beni Culturali, Pisa/Florence, 2016. [in preparation]
  • La genèse de la critique d’art et son impact sur la peinture. In: Genres littéraires et peintures, ed. by Anne-Sophie Gomez and Nelson Charest, Clermont-Ferrand, Presses universitaires Blaise Pascal, 2015, p. 246-262.
  • Kunst und Kunstgeschichte im Deutsch-Unterricht. In: Visuelle Medien im DaF-Unterricht, ed. by Marc Hieronimus, Fachverband Deutsch als Fremdsprache (FaDaF), Göttingen, Universitätsverlag, 2014, p. 195-222.
  • Inspiration française et/ou création autonome ? Le réseau des dans la deuxième moitié du XVIIIe siècle. In: Le Salon de l’Académie royale de peinture et sculpture : archéologie d’une institution, ed. by Isabelle Pichet, Paris, Hermann, 2014, p. 57-78.
  • Frankreich als Inspirationsquelle oder längst überholtes Modell ? Die Berichterstattung zu den Dresdner Kunstausstellungen 1764-1806. In: Aufklärung und Hofkultur in Dresden, ed. by Roland Kanz and Johannes Süßmann, Das achtzehnte Jahrhundert 37 (2013) 2. Göttingen, Wallenstein Verlag, p. 262-270.
  • „Es sollte Porträt seyn, und war Ideal“ Das Bildnis der Johanna Friederike Karoline von Hohenthal, geb. Gräfin Rex. In: Anton Graff – Porträts eines Porträtisten. Berlin, Wolff Verlag, 2013, p. 72-76, 196.
  • La Font de Saint-Yenne (1688-1771) – un penseur des Lumières. In: Penser l’art dans la seconde moitié du XVIIIe siècle : théorie, critique, philosophie, histoire, ed. by Christian Michel and Carl Magnusson, collection d’histoire de l’art de l’Académie de France à Rome, n° 15, Rom, 2013, p. 205-219.
  • Une œuvre d’art comme bien économique ? La politique artistique, les arts et la critique d’art en Saxe dans la deuxième moitié du XVIIIe siècle. In: Circulations et réseaux transnationaux en Europe (XVIIIe-XXe siècles). Acteurs, pratiques, modèles, ed. by Landry Charrier, Karine Rance, Friederike Spitzl-Dupic, Collection Convergences vol. 72, Bern, Peter Lang, 2013, p. 145-155.

Sessions in which Dorit Kluge participates

Tuesday 7 June, 2016

Time Zone: EDT/(GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)

Sessions in which Dorit Kluge attends

Friday 3 June, 2016

Time Zone: EDT/(GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
12:30
12:30
Welcome Coffee 5 hours, 12:30 - 17:30

UQAM, pavillon J.-A. De Sève (DS) - DS Ground Floor Hall

Pause

Registration 5 hours, 12:30 - 17:30

UQAM, pavillon J.-A. De Sève (DS) - DS Main hall

13:00
13:00

UQAM, pavillon J.-A. De Sève (DS) - DS Registration table (meeting point)

Tour

17:00
17:00
Opening Ceremony and Cocktail 2 hours 30 minutes, 17:00 - 19:30 , Signup required

Concordia, Grey Nuns Motherhouse (GN) - Former Chapel

Cocktail

Tim Winter, Deakin University (Potential)

Lucie Morisset, Canada Research Chair in Urban Heritage (Potential)

Clarence Epstein, Concordia University (Moderator)

Christine Zachary-Deom (Participant)

Luc Noppen, Canada Research Chair in Urban Heritage (Participant)

Serge Joyal (Participant)

19:30
19:30

Concordia, Grey Nuns Motherhouse (GN) - GN 1210

Research-Creation

Cynthia Hammond, Concordia University, Department of Art History, Canada (Moderator)

Saturday 4 June, 2016

Time Zone: EDT/(GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
8:00
8:00
Morning Coffee 2 hours, 8:00 - 10:00

UQAM, pavillon J.-A. De Sève (DS) - DS Ground Floor Hall

Pause

9:00
9:00
Keynote : What does heritage change? Le patrimoine, ça change quoi? (Lucie K. Morisset) 1 hour, 9:00 - 10:00 , Signup required

UQAM, pavillon Judith-Jasmin (J) - Salle Alfred-Laliberté

Keynote with simultaneous translation / Conférence avec traduction simultanée

Lucie Morisset, Canada Research Chair in Urban Heritage (Moderator)

10:30
10:30
Break | Pause 30 minutes, 10:30 - 11:00

UQAM, pavillon J.-A. De Sève (DS) - DS Ground Floor Hall

Pause

11:00
11:00

UQAM, pavillon J.-A. De Sève (DS) - DS-1950

Regular session

Pieter Wagenaar, Vrije Universiteit Amsterdam (Moderator)

Jeroen Rodenberg, Vrije Universiteit Amsterdam (Moderator)

12:30
12:30
Lunchboxes | Boîtes à lunch 1 hour, 12:30 - 13:30

UQAM, pavillon J.-A. De Sève (DS) - DS Ground Floor Hall

Repas

13:30
13:30
Heritage vs Ecology 3 hours 30 minutes, 13:30 - 17:00

UQAM, pavillon J.-A. De Sève (DS) - DS-M540

Regular session

Mario Bédard, Université du Québec à Montréal (Moderator)

17:00
17:00
Smoked meat in questions 1 hour, 17:00 - 18:00

Bistro le Sanguinet - Bistro, étage principal et terrasse

Cocktail

18:30
18:30
Keynote: Is Tangible to Intangible as Formal is to Informal ? (Michael Herzfeld) 1 hour 30 minutes, 18:30 - 20:00 , Signup required

UQAM, pavillon Judith-Jasmin (J) - Salle Alfred-Laliberté

Keynote with simultaneous translation / Conférence avec traduction simultanée

Michael Herzfeld, Harvard University (Participant)

Laurajane Smith, Australian National University (Moderator)

Sunday 5 June, 2016

Time Zone: EDT/(GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
7:00
7:00
Canal: Walking the Post-Industrial Lachine Canal 2 hours, 7:00 - 9:00 , Signup required

UQAM, pavillon J.-A. De Sève (DS) - DS Registration table (meeting point)

Tour

Steven High, Centre for Oral History and Digital Storytelling (Moderator)

10:30
10:30
Break | Pause 30 minutes, 10:30 - 11:00

UQAM, pavillon J.-A. De Sève (DS) - DS Ground Floor Hall

Pause

12:30
12:30
Lunchboxes | Boîtes à lunch 1 hour, 12:30 - 13:30

UQAM, pavillon J.-A. De Sève (DS) - DS Ground Floor Hall

Repas

14:00
14:00
Keynote: Renaming, Removal, Recontextualization of Heritage: Purging History, Claiming the Present, Imagining the Future? (What Change-Role for Heritage Professionals?) (James Count Early) 1 hour 30 minutes, 14:00 - 15:30 , Signup required

Musée des Beaux-Ars de Montréal - Cummings Auditorium

Keynote with simultaneous translation / Conférence avec traduction simultanée

James Count Early, Smithsonian Center for Folklife and Cultural Heritage, United States (Participant)

Michelle L. Stefano, University of Maryland, American Studies, United States (Moderator)

17:00
17:00
ACHS 2016 General Assembly 1 hour 30 minutes, 17:00 - 18:30

Concordia, John Molson School of Business Building (MB) - MB 1.210

Talk

Tim Winter, Deakin University (Moderator)

Monday 6 June, 2016

Time Zone: EDT/(GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
7:00
7:00
Morning Coffee 2 hours, 7:00 - 9:00

Concordia, Engineering, Computer Science and Visual Arts Integrated Complex Building (EV) - EV Atrium

Pause

9:00
9:00
Current Research III 3 hours 30 minutes, 9:00 - 12:30

Concordia, John Molson School of Business Building (MB) - MB 1.301

Regular session

Guillaume Éthier, Université du Québec à Montréal (UQÀM) (Moderator)

Case Studies in Archaeology I 6 hours, 9:00 - 15:00

Concordia, Engineering, Computer Science and Visual Arts Integrated Complex Building (EV) - EV 1.605

Regular session

Allison Bain, CELAT, Université Laval (Moderator)

Réginald Auger, Université Laval, Département des sciences historiques, Canada (Moderator)

10:30
10:30
Break | Pause 30 minutes, 10:30 - 11:00

Concordia, John Molson School of Business Building (MB) - MB Atrium

Pause

12:30
12:30
Lunchboxes | Boîtes à lunch 1 hour, 12:30 - 13:30

Concordia, Engineering, Computer Science and Visual Arts Integrated Complex Building (EV) - EV Atrium

Repas

13:30
13:30

Concordia, John Molson School of Business Building (MB) - MB 3.265

Regular session

15:00
15:00
Break | Pause 30 minutes, 15:00 - 15:30

Concordia, John Molson School of Business Building (MB) - MB Atrium

Pause

15:30
15:30
Keynote: Il n'est de patrimoine qu'au futur...| Only in the future will it be heritage... (Xavier Greffe) 1 hour 30 minutes, 15:30 - 17:00 , Signup required

Concordia, John Molson School of Business Building (MB) - MB 1.210

Keynote with simultaneous translation / Conférence avec traduction simultanée

Xavier Greffe, University paris I (Participant)

Luc-Normand Tellier, UQAM (Moderator)

Tuesday 7 June, 2016

Time Zone: EDT/(GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
7:00
7:00
Morning Coffee 2 hours, 7:00 - 9:00

Concordia, Engineering, Computer Science and Visual Arts Integrated Complex Building (EV) - EV Atrium

Pause

9:00
9:00

Concordia, John Molson School of Business Building (MB) - MB 3.445

Regular session

Anna Källén, Stockholm University (Moderator)

Anna Karlström, Uppsala University (Moderator)

Concordia, John Molson School of Business Building (MB) - MB S1.430

Regular session

Michel Rautenberg, université jean monnet (Moderator)

12:30
12:30
Lunchboxes | Boîtes à lunch 1 hour, 12:30 - 13:30

Concordia, Engineering, Computer Science and Visual Arts Integrated Complex Building (EV) - EV Atrium

Repas

15:00
15:00
Break | Pause 30 minutes, 15:00 - 15:30

Concordia, John Molson School of Business Building (MB) - MB Atrium

Pause

19:00
19:00
Pawâ 4 hours, 19:00 - 23:00

La Scena - La Scena (intérieur)

Repas

Wednesday 8 June, 2016

Time Zone: EDT/(GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
8:30
8:30

UQAM, pavillon J.-A. De Sève (DS) - DS Registration table (meeting point)

Tour