Skip to main page content

Tammy MacDonald

Consultation Negotiation Coordinator and Historical Researcher
Mi'kmaq Confederacy of PEI
Tammy MacDonald has been with the Mi'kmaq Confederacy of PEI for 11 years. As the Consultation Negotiation Coordinator and historical researcher, she ensures all ancient, historical and traditional or “Living Memory” Mi'kmaq cultural and resource use of all PEI’s land and waterways are taken into account in proposed Federal and Provincial Government projects, on PEI. Tammy also creates and coordinates Mi'kmaq Educational Cultural Workshops for Government, academic, or private organizations.
As an historian, Tammy is passionate about sharing accurate historical knowledge with as wide an audience as possible. As an Islander, she is passionate about celebrating the cultural diversity of Prince Edward Island.

Sessions in which Tammy MacDonald attends

Friday 3 June, 2016

Time Zone: (GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
17:00 - 19:30 | 2 hours 30 minutes
Festive Event
19:30 - 21:00 | 1 hour 30 minutes
Research-Creation Installation or PerformancePublic event

Saturday 4 June, 2016

Time Zone: (GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
9:00 - 10:00 | 1 hour
Public event
Simultaneous translation - Traduction simultanée

What if we changed our views on heritage? And if heritage has already changed? While, on the global scene, states maintain their leading role in the mobilization of social and territorial histories, on the local scale, regions, neighbourhoods and parishes have changed. Citizens and communities too: they latch on to heritage to express an unprecedented range of belongings that no law seems to be able to take measures to contain, often to the discontent of...

18:30 - 20:00 | 1 hour 30 minutes
Public event
Simultaneous translation - Traduction simultanée

Most of what we experience as heritage emerges into conscious recognition through a complex mixture of political and ideological filters, including nationalism.  In these processes, through a variety of devices (museums, scholarly research, consumer reproduction, etc.), dualistic classifications articulate a powerful hierarchy of value and significance.  In particular, the tangible-intangible pair, given legitimacy by such international bodies as UNESCO, reproduces a selective ordering of cul...

Sunday 5 June, 2016

Time Zone: (GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
7:00 - 8:45 | 1 hour 45 minutes
Public event

(In English) Chinatown, born in the second half of the 19th century, is a hub of commercial and sociocultural activities which showcases Chinese culture in Montreal. It has become, over time, an iconic landscape of the city’s cultural diversity. Jonathan Cha, urbanologist, landscape architect and doctor in both space and town planning, proposes a discovery tour allowing us to get acquainted with the history of the district and the decipherment of its landscape. _ Le Quartier chinois, né dans ...

14:00 - 15:30 | 1 hour 30 minutes
Co-Construction and Community Based HeritageHeritage Changes the Social OrderCitizenshipPublic event
Simultaneous translation - Traduction simultanée

"What does heritage change?" is a multifaceted  question to which the answer(s) are in primary respects related to real-life negotiations among different groups of citizens, cultures, races, ethnic groups, sexual identities, and social classes about received, official and/or widely accepted or accomodated intangible attributes, cultural traditions, historic monuments, buildings, and other transmitted or revived historical legacies. Heritage designated by and for whom, for what motivations, an...

19:00 - 21:00 | 2 hours
Public event

Monday 6 June, 2016

Time Zone: (GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
7:00 - 9:00 | 2 hours
Public event

Canal: Walking the Post-Industrial Lachine Canal (COHDS, 2013 - bilingual) is an audio-walk and booklet that takes listeners from the Atwater Market to the Saint Gabriel Lock, exploring the post-industrial transformation of a once heavily industrialized area. The Lachine Canal area has undergone dramatic changes, as mills and factories were closed and then demolished or converted into high-end condominiums. The adjoining working-class neighbourhoods ...

15:30 - 17:00 | 1 hour 30 minutes
Public event
Simultaneous translation - Traduction simultanée

Le patrimoine fait aujourd’hui l’objet d’attentions autant que d’agressions et de destructions. Cela peut s’expliquer par les difficultés de son identification ou de sa conservation. Cela peut plus profondément s’expliquer parce que, dès le départ, il célébre un événement ou conserve une mémoire qui peut être ou devenir une source de dissenssions et de conflits politiques. Enfin, sa reconnaissance suscite des gains économiques pour les uns mais des pertes pour les autres. Mais peut-être...

18:00 - 19:00 | 1 hour
Festive Event

Tuesday 7 June, 2016

Time Zone: (GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
7:00 - 9:00 | 2 hours
Public event

(Guided visits to Two Exhibitions, Centre d’histoire de Montréal- bilingual) – The Centre d’histoire de Montréal presents Dans le Griff that takes visitors into the neighbourhood of Griffintown, as depicted through the lives and memories of the Mercier family. Their life stories will take us down the streets of an industrial sector that has undergone quite the metamorphosis. Griffintown is one of the oldest industrial and working-class neighbourhoods in Montreal. In the forefro...

11:00 - 11:30 | 30 minutes
11:00 - 12:30 | 1 hour 30 minutes
Heritage Changes the Local SocietiesMuseumsHeritage and Mobility
Heritage changes placeCo-construction of heritageCommunity-based heritageHeritage makersPostcolonial Heritage
19:00 - 23:00 | 4 hours
Festive Event

The closing dinner of the conference, called “Pawâ” according to a French-Canadian tradition borrowed from the Native American lexicon, will be an opportunity to discover, in the heart of the Old Port of Montreal, an original culinary creation by the caterer Agnus Dei, from the renowned Maison Cartier-Besson in Montreal, leader in its field for its boundless creativity and event expertise. The dinner, in the form of stations, will offer delegates an exploration of Quebecois culinary heritage,...

Wednesday 8 June, 2016

Time Zone: (GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)