Pierre-Mathieu Le Bel is ingenieur de recherche and part – time teacher at Université Blaise Pascal. He also taught social and cultural geography at Ottawa University, Concordia University and Université du Québec à Montréal. He has consistently worked in the field of literary geography and of urban heritage. He is the main researcher for “Itinéraire littéraire en Bourbonnais.
A few publications:
Brosseau, M. et P.-M. Le Bel (2016) « Polychronotopocity and urban space in crime fiction » In Fletcher, L. Popular Fiction and Spatiality. Londres Pallgrave MacMillan. Accepté, à paraitre.
Le Bel, P.-M. et S. Hernandez (2014) « Les mégaprojets à Montréal, de Drapeau à Coderre ». Organisations et territoires. 23(3) : 43-48.
Le Bel, P.-M. (2012) « Patrimoine vécu et choc des mémoires urbaines dans le Redlight de Montréal ». ACME, Revue électronique internationale de géographie critique/ An International E-Journal for Critical Geographies, 2(2): 229-249.
Le Bel, P.-M. et S. Marceau (2012) « La spatialité du texte : étude sur la réception des Morts qui dérangent ». Espaces Temps. Revue électronique des sciences humaines et sociales. Textuel, 02.04.2012, http://espacestemps.net/document9425.html
Le Bel, P.-M. (2012) Montréal et la métropolisation : une géographie romanesque. Essai. Montréal, Triptyque.
Le Bel, P.-M. (2011) « Choc des mémoires collectives et espaces thématiques dans ce qui reste du Redlight montréalais ». Globe. Revue internationale d’études québécoises, 14(1) : 197-214.
Sessions in which Pierre-Mathieu Le Bel participates
Saturday 4 June, 2016
Time Zone: (GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
11:00 -
11:30 |
30 minutes
Sessions in which Pierre-Mathieu Le Bel attends
Tuesday 7 June, 2016
Time Zone: (GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
19:00 -
23:00 |
4 hours
The closing dinner of the conference, called “Pawâ” according to a French-Canadian tradition borrowed from the Native American lexicon, will be an opportunity to discover, in the heart of the Old Port of Montreal, an original culinary creation by the caterer Agnus Dei, from the renowned Maison Cartier-Besson in Montreal, leader in its field for its boundless creativity and event expertise. The dinner, in the form of stations, will offer delegates an exploration of Quebecois culinary heritage,...