Skip to main page content

Julie Perrin

Participates in 1 Session
Julie Perrin mène une thèse en anthropologie, co-dirigée par la Prof. Ellen Hertz (UniNE) et le Prof. Daniel Fabre (EHESS), sur les pratiques de guérison dites «traditionnelles» en Suisse. Elle analyse d’une part la manière dont les représentations de ces pratiques se sont construites au 20ème siècle, oscillant entre dévalorisation et survalorisation, et d’autre part les valeurs implicites sur lesquelles reposent leur marchandisation et patrimonialisation. A travers cette étude de cas, sa recherche espère contribuer aux réflexions anthropologiques sur les processus de patrimonialisation, les liens entre «tradition» et changement culturel, la marchandisation des savoirs locaux et l’histoire du folklore suisse. PERRIN Julie. 2014. « Le “patrimoine” comme économie des “restes”. Le cas des savoirs et savoir-faire autour des plantes sauvages en Suisse », Tsantsa 19: 55-67. PERRIN Julie. 2014. « A la recherche de la “culture nationale”. La construction de la “médecine populaire” entre unicité et diversité », Schweizerisches Archiv für Volkskunde 110: 151-169. PERRIN Julie. 2013. « (Dé)classer la “médecine populaire” en Suisse: de la suspicion de charlatanisme à la reconnaissance patrimoniale », Anthropologie & Santé [En ligne], 6 | 2013, mis en ligne le 17 mai 2013, URL: http://anthropologiesante.revues.org/1076

Sessions in which Julie Perrin participates

Sunday 5 June, 2016

Time Zone: (GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)

Sessions in which Julie Perrin attends

Saturday 4 June, 2016

Time Zone: (GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
11:00
11:00 - 11:30 | 30 minutes
11:00 - 15:00 | 4 hours
Heritage Changes PoliticsHeritage in Conflicts
Heritage changes politicsPolitical uses of heritageUses of heritageHeritage and conflicts
11:00 - 17:00 | 6 hours
Changes in Heritage (New Manifestations)Notions of HeritageReligious Heritage
Changes in heritageNew manifestations of heritageNotions of heritage

Sunday 5 June, 2016

Time Zone: (GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
9:00
9:00 - 12:30 | 3 hours 30 minutes
Changes in Heritage (New Manifestations)Notions of HeritageReligious HeritageArchitecture and Urbanism
Changes in heritageNew manifestations of heritageNotions of heritage
9:00 - 12:30 | 3 hours 30 minutes
Heritage as an Agent of Change (Epistemologies, Ontologies, Teaching)Notions of HeritageHeritage Changes Itself (Geographical and Linguistic Processes of Transformation)
9:00 - 9:30 | 30 minutes

Monday 6 June, 2016

Time Zone: (GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
9:00
9:00 - 9:30 | 30 minutes
9:00 - 9:10 | 10 minutes
9:00 - 15:00 | 6 hours
Heritage Changes Rights
Heritage changes rightsJustice and heritageHeritage and the lawRight to heritage
9:00 - 12:30 | 3 hours 30 minutes
Heritage Changes the Policies
Heritage changes the policiesHeritage policiesGlobal vs local
9:00 - 15:00 | 6 hours
Heritage as an Agent of Change (Epistemologies, Ontologies, Teaching)Activists and Experts
Heritage as an agent of changeEpistemologiesOntologiesTeaching
18:00
18:00 - 19:00 | 1 hour
Festive Event
20:00
20:00 - 21:35 | 1 hour 35 minutes
Public event

Tuesday 7 June, 2016

Time Zone: (GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
9:00
9:00 - 15:00 | 6 hours
Notions of HeritageHeritage Changes Itself (Geographical and Linguistic Processes of Transformation)
Heritage changes itselfHeritage and geographyLinguistic transformation of heritageNotions of heritage
15:30
15:30 - 17:00 | 1 hour 30 minutes
Heritage Changes the Local SocietiesIntangible HeritageArtsArchitecture and Urbanism
Heritage changes the local societiesheritage and mobilityPost-colonial heritageGlobal vs local