Skip to main page content

Marion Steiner

Secretary General
TICCIH International
Participates in 9 items

Marion is a cultural geographer, specialized in global industrial heritage interpretation. She holds a degree in Geography from Humboldt Universität zu Berlin, a Master in Geopolitics from Université Paris 8 and a PhD from Bauhaus Universität Weimar. During her professional career, she participated in two World Heritage site nominations of former industrial regions in Europe. Since 2018, she is Associate Professor for Urban Geography at Pontificia Universidad Católica de Valparaíso, Chile. Her research focuses on the global history of industry, European imperialism and global urban history. Marion lives in Valparaíso and Berlin and is TICCIH’s Secretary General since 2019. She speaks and writes English, German, Spanish and French.

Sessions in which Marion Steiner participates

Monday 29 August, 2022

Time Zone: (GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)

Tuesday 30 August, 2022

Time Zone: (GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)

Wednesday 31 August, 2022

Time Zone: (GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
11:00 AM
11:00 AM - 12:30 PM | 1 hour 30 minutes

Sessions in which Marion Steiner attends

Sunday 28 August, 2022

Time Zone: (GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
1:00 PM
1:00 PM - 3:00 PM | 2 hours
Sponsored by:
5:00 PM
5:00 PM - 7:00 PM | 2 hours

Monday 29 August, 2022

Time Zone: (GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
9:30 AM
9:30 AM - 10:00 AM | 30 minutes
5:30 PM
5:30 PM - 7:00 PM | 1 hour 30 minutes

Si la vallée du canal de Lachine a été le berceau de l’industrialisation canadienne, la géographie industrielle métropolitaine ne s’y est pas confinée, peu s’en faut, Outre les grandes concentrations d’entreprises des quartiers centraux, elle est constituée des réseaux infrastructuraux, d’une douzaine de centrales hydroélectriques et des ensembles manufacturiers disséminés dans une quinzaine de petites villes aujourd’hui intégrées dans l’aire métropolitaine. La conférence proposera un surv...

Gérard Beaudet

Keynote speaker

Tuesday 30 August, 2022

Time Zone: (GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
7:30 PM
7:30 PM - 8:30 PM | 1 hour

Wednesday 31 August, 2022

Time Zone: (GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
5:30 PM
5:30 PM - 7:00 PM | 1 hour 30 minutes

In this lecture, I would like to talk about deindustrialised communities, heritage and memory in the context of right-wing populism. Drawing on studies of memory and heritage, I argue that right-wing populists have cornered the market on talking about the past of deindustrialised communities. They have successfully misrepresented this rich and complex history to fuel rage, resentment, fear and reactionary nostalgia. Indeed, ‘the past’, and in particular the industr...

7:30 PM
7:30 PM - 8:30 PM | 1 hour

Thursday 1 September, 2022

Time Zone: (GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
1:30 PM
1:30 PM - 3:00 PM | 1 hour 30 minutes

This lecture will argue that the landscapes of industrial heritage that can be found in different parts of the world are directly related to the place-specific trajectories of deindustrialization. In other words: the different ways in which deindustrialization impacts on local communities has a direct bearing on the emergence of forms of industrial heritage. I will differentialte between deindustrialization paths and related industrial heritage regimes in a) Anglo-...

3:30 PM
3:30 PM - 5:30 PM | 2 hours

The South Central district is a former industrial and working-class neighbourhood with a rich and unique heritage. The visit will allow us to discover, among other things, the Macdonald Tobacco factory and the Raymond candy factory, the old workers' housing typical of the district, and the reuse of old buildings for cultural and community purposes. The activity will start at the Frontenac metro station and will end with a visit to the Écomusée du fier monde. Staff will be avail...

Sponsored by:

Friday 2 September, 2022

Time Zone: (GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
9:00 AM
1:00 PM
1:00 PM - 2:30 PM | 1 hour 30 minutes
3:30 PM
3:30 PM - 5:00 PM | 1 hour 30 minutes

In the refusal of people in communities abandoned by industrial capital to abandon their own places, we can read an implicit critique of the mobility and unaccountability of capital, raised by those who were once inside (however tenuously or uncomfortably) and now find themselves marginalized, “left behind.” The desire to catch up again, whether through attracting new investment or transvaluing abandoned sites as tourist attractions, makes this an essentially conservative critique that is ...

6:30 PM
6:30 PM - 9:30 PM | 3 hours

Come and share the good times of the congress and celebrate your scientific and professional discoveries in a former fruit jam factory, Usine C, built in 1913 and transformed at the end of the 1970s into a place for creation and dissemination.Discover Montreal's gastronomy thanks to an exceptional caterer. Learn about Montreal's musical heritage and the history of the industrial district that brought it to life. Then hear and experience Quebec's musical tradition as you are carried ...

Saturday 3 September, 2022

Time Zone: (GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
2:00 PM
2:00 PM - 4:00 PM | 2 hours

Uncover the vestiges of the Canadian Pacifie Railway tracks and the former Angus Shops, which played integral raies in the industrial and residential development of Rosemont. This tour wi/1 give you insight into the industrial past of the neighbourhood and its new life bath as a place to live and to work.A tour designed and guided by Heritage Montreal. Departure at the corner of Rachel and Dézéry streets, 10 minutes walk from Prefontaine metro station

Gracia Dorel-Ferré

Keynote speaker
Sponsored by: