Skip to main page content

Felicia Söderqvist

PhD student
Department of Business, Administration, Technology and Social Sciences / Luleå University of Technology
Participates in 1 Session

Profile as a PhD student in history at Luleå University of Technology, I research the heritagization of hydropower in a comparative research project of Akkats and Laholm hydropower stations. I have a bachelor background in history and social and cultural analysis at Linköping University and a master’s in environmental history at Uppsala University, both in Sweden. Throughout my education, perceptions of energy technologies have been the core focus. I have experiences working within the museum sector as a guide on the subject of industrial heritage and as a research assistant on the topic of sociotechnical perspectives on energy at Chalmer’s University of Technology. Hydropower produces a major part of Sweden’s electrical energy, and hydropower companies today play a major role in the characterisation of hydropower as national and local industrial heritages. Professor Dag Avango, CO-PI of the Nordic centre of excellence REXSAC – the centre of Resource Extraction and Sustainable Arctic Communities – is my main supervisor for my current research project. Education • Bachelor in History – Linköping University (Sweden) (August 2012 – June 2015). • Bachelor in Social and Cultural Analysis – Linköping University (Sweden) (August 2015 – June 2017). • Master in Global Environmental History - Uppsala University (Sweden) (August 2017 – June 2019). • PhD in history at Luleå University of Technology (Sweden) (February 2020 – ongoing) Experience • Emåns Ekomusuem, Bodafors (Sweden) - worked as a guide, informing visitors about the relationship between industrial society and nature alongside Emån River (a Swedish river famous for its biodiversity). (2018-06-25 – 2018-08-19)(2019-06-25 – 2019-08-18) • Project assistant at Chalmer’s University of Technology (Department of Science, Technology and Society - STS); providing proposals and instructions (a Task) for how the International Energy Agency (IEA) can incorporate socio-technical perspectives with a focus on gender. (2019-08-18 – 2020-01-31)

Sessions in which Felicia Söderqvist participates

Wednesday 31 August, 2022

Time Zone: (GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)

Sessions in which Felicia Söderqvist attends

Sunday 28 August, 2022

Time Zone: (GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
5:00 PM
5:00 PM - 7:00 PM | 2 hours

Monday 29 August, 2022

Time Zone: (GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
9:30 AM
9:30 AM - 10:00 AM | 30 minutes
10:30 AM
10:30 AM - 11:00 AM | 30 minutes
12:30 PM
12:30 PM - 1:30 PM | 1 hour
3:00 PM
3:00 PM - 3:30 PM | 30 minutes
5:00 PM
5:00 PM - 5:30 PM | 30 minutes

In a traditional Quebec sugar shack atmosphere, enjoy a maple taffy rolled on snow in the purest tradition, accompanied by music of the occasion!

Tuesday 30 August, 2022

Time Zone: (GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
10:30 AM
10:30 AM - 11:00 AM | 30 minutes
12:30 PM
12:30 PM - 1:30 PM | 1 hour
3:00 PM
3:00 PM - 3:30 PM | 30 minutes
7:30 PM
7:30 PM - 8:30 PM | 1 hour

Wednesday 31 August, 2022

Time Zone: (GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
10:30 AM
10:30 AM - 11:00 AM | 30 minutes
12:30 PM
12:30 PM - 1:30 PM | 1 hour
3:00 PM
3:00 PM - 3:30 PM | 30 minutes

Thursday 1 September, 2022

Time Zone: (GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
10:30 AM
10:30 AM - 11:00 AM | 30 minutes
12:30 PM
12:30 PM - 1:30 PM | 1 hour
1:30 PM
1:30 PM - 3:00 PM | 1 hour 30 minutes

This lecture will argue that the landscapes of industrial heritage that can be found in different parts of the world are directly related to the place-specific trajectories of deindustrialization. In other words: the different ways in which deindustrialization impacts on local communities has a direct bearing on the emergence of forms of industrial heritage. I will differentialte between deindustrialization paths and related industrial heritage regimes in a) Anglo-...

3:00 PM
3:00 PM - 3:30 PM | 30 minutes

Friday 2 September, 2022

Time Zone: (GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
9:00 AM
10:30 AM
10:30 AM - 11:00 AM | 30 minutes
12:00 PM
12:00 PM - 1:00 PM | 1 hour
1:00 PM
1:00 PM - 2:30 PM | 1 hour 30 minutes
3:00 PM
3:00 PM - 3:30 PM | 30 minutes
3:30 PM
3:30 PM - 5:00 PM | 1 hour 30 minutes

In the refusal of people in communities abandoned by industrial capital to abandon their own places, we can read an implicit critique of the mobility and unaccountability of capital, raised by those who were once inside (however tenuously or uncomfortably) and now find themselves marginalized, “left behind.” The desire to catch up again, whether through attracting new investment or transvaluing abandoned sites as tourist attractions, makes this an essentially conservative critique that is ...