Passer au contenu de la page principale

Dr. Cynthia Scott

Independent Historian and Heritage Scholar
Dr. Cynthia Scott is an independent historian and heritage scholar who completed a Ph.D. in Modern European History, and an M.A. in Cultural Studies, at Claremont Graduate University in Los Angeles. Her research interests center on post-colonial cultural diplomacy and debates over heritage and memory in comparative international perspective. Her writing is guided mainly by the questions: how do groups create a sense of the shared past, how do they navigate identity in the face of historical change, and how do they negotiate relationships of cultural cooperation and exchange in the aftermath of conflict and historical injustice? Her dissertation on the history of post-colonial cultural diplomacy between the Netherlands and Indonesia, 1949–1979, focuses on how Dutch officials handled demands from Indonesian leaders for the return of cultural property and, in the process, how they gave renewed meaning to the history of Dutch colonialism in the East Indies. She is currently completing a book manuscript that compares how a decolonizing Netherlands and United Kingdom defined the renewal of cultural relations--both with and without the return of cultural property--in ways that gave new meaning to their histories of colonialism in Asia and Africa.

Recent Publications:

“Renewing the ‘Special Relationship’ and Rethinking the Return of Cultural Property: The Netherlands and Indonesia.” Journal of Contemporary History, Special Issue: Looted Art and Restitution in the Twentieth Century: Europe in Transnational and Global Perspective (forthcoming).
 
“Sharing the Divisions of the Colonial Past: An Assessment of the Netherlands-Indonesia Shared Cultural Heritage Project, 2003-2006.” International Journal of Heritage Studies 20, no. 4 (February 2014): 181-195. [http://dx.doi.org/10.1080/13527258.2012.738239]

 

Sessions auxquelles Dr. Cynthia Scott assiste

Vendredi 3 Juin, 2016

Fuseau horaire: (GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
12:30 - 17:30 | 5 heures
17:00 - 19:30 | 2 heures 30 minutes
Festive Event
19:30 - 21:00 | 1 heure 30 minutes
Research-Creation Installation or PerformancePublic event

Samedi 4 Juin, 2016

Fuseau horaire: (GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
9:00 - 10:00 | 1 heure
Public event
Simultaneous translation - Traduction simultanée

What if we changed our views on heritage? And if heritage has already changed? While, on the global scene, states maintain their leading role in the mobilization of social and territorial histories, on the local scale, regions, neighbourhoods and parishes have changed. Citizens and communities too: they latch on to heritage to express an unprecedented range of belongings that no law seems to be able to take measures to contain, often to the discontent of...

Lucie Morisset

Modérateur.rice
11:00 - 15:00 | 4 heures
Heritage Changes the Local SocietiesNotions of Heritage
Heritage changes the local societiesheritage and mobilityPost-colonial heritageGlobal vs local
18:30 - 20:00 | 1 heure 30 minutes
Public event
Simultaneous translation - Traduction simultanée

Most of what we experience as heritage emerges into conscious recognition through a complex mixture of political and ideological filters, including nationalism.  In these processes, through a variety of devices (museums, scholarly research, consumer reproduction, etc.), dualistic classifications articulate a powerful hierarchy of value and significance.  In particular, the tangible-intangible pair, given legitimacy by such international bodies as UNESCO, reproduces a selective ordering of cul...

Dimanche 5 Juin, 2016

Fuseau horaire: (GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
7:00 - 9:00 | 2 heures
Public event

Movement, stillness, and creation will be combined during this walk as participants are encouraged to attune themselves to the environment through conscious emplacement. We will awaken our sensory awareness by experimenting with deep listening, observing impermanence and slow walking. Weather permitting, participants will also be invited to create a cyanotype photogram with found materials. An in-situ photogram is an image made in collaboration with the environment and enhances our a...

9:00 - 12:30 | 3 heures 30 minutes
Heritage Changes the Living EnvironmentIntangible HeritageMuseums
14:00 - 15:30 | 1 heure 30 minutes
Co-Construction and Community Based HeritageHeritage Changes the Social OrderCitizenshipPublic event
Simultaneous translation - Traduction simultanée

"What does heritage change?" is a multifaceted  question to which the answer(s) are in primary respects related to real-life negotiations among different groups of citizens, cultures, races, ethnic groups, sexual identities, and social classes about received, official and/or widely accepted or accomodated intangible attributes, cultural traditions, historic monuments, buildings, and other transmitted or revived historical legacies. Heritage designated by and for whom, for what motivations, an...

Lundi 6 Juin, 2016

Fuseau horaire: (GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
9:00 - 10:30 | 1 heure 30 minutes
Heritage Changes PlaceCo-Construction and Community Based HeritageIndustrial HeritageOral HistoryUrban HeritagePublic event
Heritage changes placeCo-construction of heritageCommunity-based heritageHeritage makers
9:00 - 17:00 | 8 heures
Public event

Dominique Fontaine / Livia Daza-Paris,   A video and photographic installation. (All Day Installation) Livia Daza-Paris presents an investigative work, which considers grief, political displacement and how they inhabit one’s own body and place of dwelling. The visits (of which there were none) Episode N. 2; is a segment being developed in Montreal as part of On Antigone Steps: poetic forensics of t...

11:00 - 12:30 | 1 heure 30 minutes
Heritage Changes PlaceCo-Construction and Community Based HeritageIndustrial HeritageCitizenshipOral HistoryUrban HeritageActivists and ExpertsPublic event
Heritage changes placeCo-construction of heritageCommunity-based heritageHeritage makers
13:30 - 15:00 | 1 heure 30 minutes
Heritage Changes PlaceCo-Construction and Community Based HeritageActivists and Experts
18:00 - 19:00 | 1 heure
Festive Event
20:00 - 21:35 | 1 heure 35 minutes
Public event

Mardi 7 Juin, 2016

Fuseau horaire: (GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
7:30 - 8:30 | 1 heure
Public event

(in English, subtitled in French) The documentary Citizen Lambert: Joan of Architecture directed in 2007 by Teri Wehn-Damisch offers a lively and intimate portrait of Phyllis Lambert, founding director of the Canadian Centre for Architecture. Her career as an activist and a visionary has contributed to the transformation of Montreal’s urban and cultural environment. _ Le documentaire Citizen Lambert : Jeanne d’Architecture réalisé en 2007 par Teri Wehn-Damisch propose le por...

13:00 - 14:30 | 1 heure 30 minutes
Research-Creation Installation or PerformanceHeritage as an Agent of Change (Epistemologies, Ontologies, Teaching)Oral History
Heritage as an agent of changeEpistemologiesOntologiesTeaching
15:30 - 17:00 | 1 heure 30 minutes
Heritage Changes the Local SocietiesMuseums
Heritage changes the local societiesheritage and mobilityPost-colonial heritageGlobal vs local
19:00 - 23:00 | 4 heures
Festive Event

The closing dinner of the conference, called “Pawâ” according to a French-Canadian tradition borrowed from the Native American lexicon, will be an opportunity to discover, in the heart of the Old Port of Montreal, an original culinary creation by the caterer Agnus Dei, from the renowned Maison Cartier-Besson in Montreal, leader in its field for its boundless creativity and event expertise. The dinner, in the form of stations, will offer delegates an exploration of Quebecois culinary heritage,...