Skip to main page content

Sarah Rojon

Doctorante
Université Jean Monnet Saint-Etienne, Centre Max Weber
Participates in 1 Session
Sarah Rojon is a PhD student in Anthropology. She is studying the role that sharing images plays in heritage awareness concerning post-industrial urban areas.
- « Images numériques et pratiques amateurs dans la révélation des friches industrielles : un phénomène de connectivité patrimoniale », Etudes de communication, n° 45, 2015, p.15-34.
- (avec Bianca Botea, dir.), « Ethnographies du changement et de l’attachement. Terrains urbains », Parcours anthropologiques, n° 10, 2015.
- « Sur les conditions d’une patrimonialisation en milieu post-industriel. Le cas de Saint-Etienne », in Anne-Céline Callens et Pauline Jurado Barroso (dir.), Art, architecture, paysage. A l’époque post-industrielle, Saint-Etienne, PUSE, 2015, p.147-160.
- (avec Michel Rautenberg), « Hedonistic Heritage: Digital Culture and Living Environment », Cultura: International Journal of Philosophy of Culture and Axiology, volume 11, n°2, Peter Lang Verlag, décembre 2014, p. 59-81.
- « Postindustrial Imagery and Digital Networks: Toward New Modes of Urban Preservation? », Future Anterior, volume 11, n°1, University of Minnesota Press, septembre 2014, p. 84-98.

Sessions in which Sarah Rojon participates

Tuesday 7 June, 2016

Time Zone: (GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)

Sessions in which Sarah Rojon attends

Friday 3 June, 2016

Time Zone: (GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
13:00 - 15:00 | 2 hours
Heritage as an Agent of Change (Epistemologies, Ontologies, Teaching)
17:00 - 19:30 | 2 hours 30 minutes
Festive Event

Saturday 4 June, 2016

Time Zone: (GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
9:00 - 10:00 | 1 hour
Public event
Simultaneous translation - Traduction simultanée

What if we changed our views on heritage? And if heritage has already changed? While, on the global scene, states maintain their leading role in the mobilization of social and territorial histories, on the local scale, regions, neighbourhoods and parishes have changed. Citizens and communities too: they latch on to heritage to express an unprecedented range of belongings that no law seems to be able to take measures to contain, often to the discontent of...

11:00 - 12:30 | 1 hour 30 minutes
Changes in Heritage (New Manifestations)Notions of HeritageIndustrial HeritageOral History
Changes in heritageNew manifestations of heritageNotions of heritage
11:00 - 17:00 | 6 hours
Changes in Heritage (New Manifestations)Notions of HeritageArchitecture and Urbanism
Changes in heritageNew manifestations of heritageNotions of heritage
11:00 - 17:00 | 6 hours
Changes in Heritage (New Manifestations)Notions of HeritageCitizenshipActivists and Experts
Changes in heritageNew manifestations of heritageNotions of heritage
13:30 - 17:00 | 3 hours 30 minutes
Heritage Changes the Living EnvironmentIndustrial HeritageUrban HeritageArchitecture and Urbanism
Heritage changes the environmentHeritage values
18:30 - 20:00 | 1 hour 30 minutes
Public event
Simultaneous translation - Traduction simultanée

Most of what we experience as heritage emerges into conscious recognition through a complex mixture of political and ideological filters, including nationalism.  In these processes, through a variety of devices (museums, scholarly research, consumer reproduction, etc.), dualistic classifications articulate a powerful hierarchy of value and significance.  In particular, the tangible-intangible pair, given legitimacy by such international bodies as UNESCO, reproduces a selective ordering of cul...

Sunday 5 June, 2016

Time Zone: (GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
7:30 - 8:30 | 1 hour

In English and French The two Inuit artists Nina Segalowitz and Taqralik Partridge are offering us an initiation to katajjaniq, this thousand years old autochthonous expression of overtone singing which consists of an alternate dialogue of inhaled and exhaled guttural and vocal sounds. Throat singing is practiced just like a game: two women facing and challenging one another until one of them either laughs or runs out of breath. (Meeting point: DS Registration table) _...

9:00 - 12:30 | 3 hours 30 minutes
Heritage Changes the Living EnvironmentIntangible HeritageMuseums
9:00 - 12:30 | 3 hours 30 minutes
Changes in Heritage (New Manifestations)Notions of HeritageTourism
Changes in heritageNew manifestations of heritageNotions of heritage
9:00 - 12:30 | 3 hours 30 minutes
Changes in Heritage (New Manifestations)Notions of HeritageArchitecture and Urbanism
11:00 - 12:30 | 1 hour 30 minutes
Heritage as an Agent of Change (Epistemologies, Ontologies, Teaching)Heritage Changes the Social OrderTourism
Heritage as an agent of changeEpistemologiesOntologiesTeaching
14:00 - 15:30 | 1 hour 30 minutes
Co-Construction and Community Based HeritageHeritage Changes the Social OrderCitizenshipPublic event
Simultaneous translation - Traduction simultanée

"What does heritage change?" is a multifaceted  question to which the answer(s) are in primary respects related to real-life negotiations among different groups of citizens, cultures, races, ethnic groups, sexual identities, and social classes about received, official and/or widely accepted or accomodated intangible attributes, cultural traditions, historic monuments, buildings, and other transmitted or revived historical legacies. Heritage designated by and for whom, for what motivations, an...

Monday 6 June, 2016

Time Zone: (GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
9:00 - 15:00 | 6 hours
Heritage as an Agent of Change (Epistemologies, Ontologies, Teaching)Activists and Experts
Heritage as an agent of changeEpistemologiesOntologiesTeaching
9:00 - 12:30 | 3 hours 30 minutes
Heritage Changes the Local SocietiesIndustrial Heritage
Heritage changes the local societiesheritage and mobilityPost-colonial heritageGlobal vs local
9:00 - 15:00 | 6 hours
Heritage as an Agent of Change (Epistemologies, Ontologies, Teaching)Urban HeritageArchitecture and Urbanism
Heritage as an agent of changeEpistemologiesOntologiesTeaching

Tuesday 7 June, 2016

Time Zone: (GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
19:00 - 23:00 | 4 hours
Festive Event

The closing dinner of the conference, called “Pawâ” according to a French-Canadian tradition borrowed from the Native American lexicon, will be an opportunity to discover, in the heart of the Old Port of Montreal, an original culinary creation by the caterer Agnus Dei, from the renowned Maison Cartier-Besson in Montreal, leader in its field for its boundless creativity and event expertise. The dinner, in the form of stations, will offer delegates an exploration of Quebecois culinary heritage,...