Thomas Visser

Professor
University of Vermont - Historic Preservation Program
Participates in 1 Session
Professor Thomas Durant Visser is the director of the Historic Preservation Program in the Department of History at the University of Vermont in Burlington, Vermont, USA. He has taught courses there since 1985 on such topics as researching historic buildings and sites, historic preservation planning and policy, architectural conservation, history of American building technology, and other historic preservation topics. As a recipient of a National Endowment for the Arts grant award, much of Professor Visser's scholarly research has focused on vernacular architecture and heritage building features. His award-winning Field Guide to New England Barns and Farm Buildings was published by the University Press of New England. His latest book, Porches of North America, also published by the University Press of New England, examines how this remarkable building feature in its many forms and uses has evolved in the United States and Canada.

Sessions in which Thomas Visser participates

Tuesday 7 June, 2016

Time Zone: (GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
9:00
9:00

Paper

Thomas Visser, University of Vermont - Historic Preservation Program (Participant)

Sessions in which Thomas Visser attends

Friday 3 June, 2016

Time Zone: (GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
13:00
13:00
What is Critical Heritage Studies: Open Forum
2 hours, 13:00 - 15:00
Signup required

UQAM, pavillon J.-A. De Sève (DS) - DS-R520

Workshop

James Count Early, Smithsonian Center for Folklife and Cultural Heritage, United States (Participant)

Tim Winter, Deakin University (Moderator)

Adèle Esposito, Centre national de la recherche scientifique, UMR AUSser Architecture, Urbanistique, Société, France (Participant)

Zeynep Gunay, Istanbul Technical University (Participant)

Rodney Harrison, University College London (Participant)

Pedro Paulo Funari, Unicamp (Participant)

Ullrich Kockel, Intercultural Research Centre, Heriot-Watt University (Participant)

14:30
14:30
Public Debate: Heritage and the City | Le Patrimoine et la Ville
1 hour 30 minutes, 14:30 - 16:00
Signup required

UQAM, pavillon Judith-Jasmin (J) - Agora

Talk

Marc-André Carignan (Participant)

Guillaume Ethier, Université du Québec à Montréal (UQÀM) (Moderator)

France St-Jean (Potential)

Luc Ferrandez, Ville de Montréal, Arrondissement du Plateau Mont-Rpyal (Participant)

Dinu Bumbaru, Héritage Montréal (Participant)

17:00
17:00
Opening Ceremony and Cocktail
2 hours 30 minutes, 17:00 - 19:30
Signup required

Concordia, Grey Nuns Motherhouse (GN) - Former Chapel

Cocktail

Tim Winter, Deakin University (Potential)

Lucie Morisset, Canada Research Chair in Urban Heritage (Potential)

Clarence Epstein, Concordia University (Moderator)

Christine Zachary-Deom (Participant)

Luc Noppen, Canada Research Chair in Urban Heritage (Participant)

Serge Joyal (Participant)

Saturday 4 June, 2016

Time Zone: (GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
7:00
7:00
Registration
12 hours, 7:00 - 19:00

UQAM, pavillon J.-A. De Sève (DS) - DS Main hall

9:00
9:00
Keynote : What does heritage change? Le patrimoine, ça change quoi? (Lucie K. Morisset)
1 hour, 9:00 - 10:00
Signup required

UQAM, pavillon Judith-Jasmin (J) - Salle Alfred-Laliberté

Keynote with simultaneous translation / Conférence avec traduction simultanée

Lucie Morisset, Canada Research Chair in Urban Heritage (Moderator)

10:30
10:30
Break | Pause
30 minutes, 10:30 - 11:00

UQAM, pavillon J.-A. De Sève (DS) - DS Ground Floor Hall

Pause

12:30
12:30
Lunchboxes | Boîtes à lunch
1 hour, 12:30 - 13:30

UQAM, pavillon J.-A. De Sève (DS) - DS Ground Floor Hall

Repas

13:30
13:30
Heritage vs Ecology
3 hours 30 minutes, 13:30 - 17:00

UQAM, pavillon J.-A. De Sève (DS) - DS-M540

Regular session

Mario Bédard, Université du Québec à Montréal (Moderator)

History Museums, Heritage and Visitors
3 hours 30 minutes, 13:30 - 17:00

UQAM, pavillon J.-A. De Sève (DS) - DS-R525

Regular session

Raymond Montpetit, Université du Québec à Montréal (Moderator)

15:30
15:30

UQAM, pavillon J.-A. De Sève (DS) - DS-M280

Roundtable

Tim Winter, Deakin University (Participant)

Astrid Swenson, Brunel University London (Moderator)

Rebecca Madgin, University of Glasgow (Participant)

Dominique Poulot, Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne, France (Moderator)

Elizabeth Vlossak, Brock University (Participant)

Laurier Turgeon, Université Laval (Participant)

18:30
18:30
Keynote: Is Tangible to Intangible as Formal is to Informal ? (Michael Herzfeld)
1 hour 30 minutes, 18:30 - 20:00
Signup required

UQAM, pavillon Judith-Jasmin (J) - Salle Alfred-Laliberté

Keynote with simultaneous translation / Conférence avec traduction simultanée

Michael Herzfeld, Harvard University (Participant)

Laurajane Smith, Australian National University (Moderator)

Sunday 5 June, 2016

Time Zone: (GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
12:30
12:30
Lunchboxes | Boîtes à lunch
1 hour, 12:30 - 13:30

UQAM, pavillon J.-A. De Sève (DS) - DS Ground Floor Hall

Repas

14:00
14:00
Keynote: Renaming, Removal, Recontextualization of Heritage: Purging History, Claiming the Present, Imagining the Future? (What Change-Role for Heritage Professionals?) (James Count Early)
1 hour 30 minutes, 14:00 - 15:30
Signup required

Musée des Beaux-Ars de Montréal - Cummings Auditorium

Keynote with simultaneous translation / Conférence avec traduction simultanée

James Count Early, Smithsonian Center for Folklife and Cultural Heritage, United States (Participant)

Michelle L. Stefano, University of Maryland, American Studies, United States (Moderator)

17:00
17:00
ACHS 2016 General Assembly
1 hour 30 minutes, 17:00 - 18:30

Concordia, John Molson School of Business Building (MB) - MB 1.210

Talk

Tim Winter, Deakin University (Moderator)

Monday 6 June, 2016

Time Zone: (GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
9:00
9:00

Concordia, John Molson School of Business Building (MB) - MB 3.430

Roundtable

Christina Cameron, University of Montreal (Moderator)

Nobuko Inaba, University of Tsukuba (Participant)

Angela Garvey, ERA Architects (Participant)

Mardjane Amin, University of Montreal, MSc. A. Aménagement, option conservation de l'environnement bâti (Participant)

Claudine Déom, École d'architecture, Université de Montréal (Moderator)

John Diodati, Fournier Gersovitz Moss Drolet and Associates (Participant)

Jack Vandenberg, Heritage Conservation Directorate, Public Services and Procurement Canada (Participant)

Tracy Ireland (Participant)

Concordia, John Molson School of Business Building (MB) - MB 3.435

Regular session

Melissa F. Baird, Michigan Technological University, Department of Social Sciences, United States (Moderator)

Kathryn Lafrenz Samuels, University of Maryland, Department of Anthropology, United States (Moderator)

10:30
10:30
Break | Pause
30 minutes, 10:30 - 11:00

Concordia, John Molson School of Business Building (MB) - MB Atrium

Pause

12:30
12:30
Lunchboxes | Boîtes à lunch
1 hour, 12:30 - 13:30

Concordia, Engineering, Computer Science and Visual Arts Integrated Complex Building (EV) - EV Atrium

Repas

13:30
13:30
Engaging Authenticity
1 hour 30 minutes, 13:30 - 15:00

Concordia, John Molson School of Business Building (MB) - MB S1.115

Research-Creation

Austin Parsons (Participant)

15:00
15:00
Break | Pause
30 minutes, 15:00 - 15:30

Concordia, John Molson School of Business Building (MB) - MB Atrium

Pause

15:30
15:30
Keynote: Il n'est de patrimoine qu'au futur...| Only in the future will it be heritage... (Xavier Greffe)
1 hour 30 minutes, 15:30 - 17:00
Signup required

Concordia, John Molson School of Business Building (MB) - MB 1.210

Keynote with simultaneous translation / Conférence avec traduction simultanée

Xavier Greffe, University paris I (Participant)

Luc-Normand Tellier, UQAM (Moderator)

19:00
19:00
Film Series: Mill Stories: Remembering Sparrows Point Steel Mill
35 minutes, 19:00 - 19:35
Signup required

Concordia, LB Building - LB 125

Michelle L. Stefano, University of Maryland, American Studies, United States (Participant)

Tuesday 7 June, 2016

Time Zone: (GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
9:00
9:00

Concordia, John Molson School of Business Building (MB) - MB 2.285

Regular session

Ali Mozaffari, Deakin University, Curtin University (Moderator)

Nigel Westbrook, University of Western Australia (Moderator)

10:30
10:30
Break | Pause
30 minutes, 10:30 - 11:00

Concordia, John Molson School of Business Building (MB) - MB Atrium

Pause