Brooke Batterson

Graduate Student, Industrial Heritage & Archaeology
Michigan Technological University
Participates in 1 Session

My name is Brooke Batterson and I am a first year masters student in the Industrial Heritage & Archaeology program at Michigan Technological University. My current research interests integrate historic architecture, Francophone migration, and social mobility, and labor history in the Keweenaw Peninsula. I have spent the last two years researching for the Francophone Migration Project funded by the Social Sciences and Humanities Research Council of Canada (SSHRC). My interest in labor history is supported by time spent cataloging artifacts in the archaeology lab on campus and participating in Michigan Tech’s summer 2021 archaeological field school. My experience with historic architecture, funded by the Vernacular Architecture Forum, includes documenting historic structures and modeling these structures, and conducting ethnographic and archival research.

Sessions in which Brooke Batterson participates

Tuesday 30 August, 2022

Time Zone: (GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
10:00 AM
10:00 AM

UQAM, pavillon J.-A. De Sève (DS) - DS-1525

Paper

Mark Allan Rhodes, Michigan Technological University | Industrial Heritage and Archaeology Program (Presenter)

Brooke Batterson, Michigan Technological University (Presenter)

Kathryn Hannum, Michigan Tech University (Presenter)

James Juip, Michigan Technological University | Industrial Heritage and Archaeology Program (Presenter)

Larissa Juip, Michigan Technological University | Industrial Heritage and Archaeology Program (Presenter)

Zoé Ketola, Michigan Technological University (Presenter)

Timothy Maze, Michigan Technological University | Industrial Heritage and Archaeology Program (Presenter)

Wandipa Mualefhe, Michigan Technological University (Presenter)

Shardul Tiwari, Michigan Technological University (Presenter)

Emma Wuepper (Presenter)

Sessions in which Brooke Batterson attends

Sunday 28 August, 2022

Time Zone: (GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
1:00 PM
1:00 PM
Book launch: Deindustrializing Montreal
2 hours, 1:00 PM - 3:00 PM
Signup required

Bâtiment 7 - La Taverne

Event

5:00 PM
5:00 PM
Opening ceremony
2 hours, 5:00 PM - 7:00 PM
Signup required

UQAM, Cœur des sciences - Agora Hydro-Québec

Cocktail

Patrick Dieudonné, Université de Bretagne occidentale, Institut de Géoarchitecture, France (Other Participant)

Lucie K. Morisset, Canada Research Chair in Urban Heritage (Moderator)

Monday 29 August, 2022

Time Zone: (GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
1:30 PM
1:30 PM

UQAM, pavillon J.-A. De Sève (DS) - DS-R515

Regular session

Martin Drouin, UQAM (Moderator)

3:30 PM
3:30 PM
Photography and Industrial Heritage
1 hour 30 minutes, 3:30 PM - 5:00 PM

UQAM, pavillon J.-A. De Sève (DS) - DS-1570

Regular session

Laurent Sauvage (Moderator)

7:30 PM
7:30 PM
Pub talk
1 hour, 7:30 PM - 8:30 PM

Pub Le Sainte-Élisabeth - terrace

Cocktail

Tuesday 30 August, 2022

Time Zone: (GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
9:00 AM
9:00 AM

UQAM, pavillon J.-A. De Sève (DS) - DS-R520

Regular session

Édith Fagnoni, Sorbonne Université (Moderator)

Dominic Lapointe (Moderator)

11:00 AM
11:00 AM

UQAM, pavillon J.-A. De Sève (DS) - DS-1570

Regular session

Marie-Blanche Fourcade, Musée de l'Holocauste Montréal et UQAM (Moderator)

1:30 PM
1:30 PM
Talk: overview of industrial heritage in Canada
1 hour 30 minutes, 1:30 PM - 3:00 PM

UQAM, pavillon J.-A. De Sève (DS) - DS-R510

Keynote with simultaneous translation / Conférence avec traduction simultanée

Alain Gelly, Parks Canada (Keynote speaker)

3:30 PM
3:30 PM

UQAM, pavillon J.-A. De Sève (DS) - DS-R525

Regular session

Dag Avango, Luleå University of Technology (Moderator)

Marion Steiner, Pontificia Universidad Católica de Valparaíso (Moderator)

5:30 PM
5:30 PM
Public lecture: Industrial heritage as agent of gentrification?
1 hour 30 minutes, 5:30 PM - 7:00 PM
Tickets required

UQAM, pavillon J.-A. De Sève (DS) - DS-R510

Keynote with simultaneous translation / Conférence avec traduction simultanée

Steven High, Centre for Oral History and Digital Storytelling (Speaker)

Wednesday 31 August, 2022

Time Zone: (GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
9:00 AM
9:00 AM
Industrial landscape: a resilient palimpsest of memory I
1 hour 30 minutes, 9:00 AM - 10:30 AM

UQAM, pavillon J.-A. De Sève (DS) - DS-1570

Regular session

Mário Bruno Pastor, APPI / TICCIH - UCP - CITAR - FCT (Moderator)

11:00 AM
11:00 AM

UQAM, pavillon J.-A. De Sève (DS) - DS-1525

Regular session

Alain Gelly, Parks Canada (Moderator)

Matthieu Paradis, Agence Parcs Canada (Moderator)

1:30 PM
1:30 PM

UQAM, pavillon J.-A. De Sève (DS) - DS-1580

Regular session

Tomasz Jelenski, Cracow University of Technology (Moderator)

5:30 PM
5:30 PM
Public lecture: Fear, loss and the potential for progressive nostalgia: challenging right-wing populism
1 hour 30 minutes, 5:30 PM - 7:00 PM
Tickets required

UQAM, pavillon J.-A. De Sève (DS) - DS-R510

Keynote with simultaneous translation / Conférence avec traduction simultanée

Laurajane Smith, Australian National University (Speaker)

7:30 PM
7:30 PM
Pub talk
1 hour, 7:30 PM - 8:30 PM

Pub Le Sainte-Élisabeth - terrace

Thursday 1 September, 2022

Time Zone: (GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
7:00 AM
7:00 AM
Early bird tour. Lachine Canal: A walk through history and commemoration or The Lachine Canal: now and then
1 hour 30 minutes, 7:00 AM - 8:30 AM
Signup required

UQAM, pavillon J.-A. De Sève (DS) - DS Registration table (meeting point)

Tour

Alain Gelly, Parks Canada (Presenter)

Matthieu Paradis, Agence Parcs Canada (Presenter)

9:00 AM
9:00 AM
Is industrial heritage an agent of gentrification I?
1 hour 30 minutes, 9:00 AM - 10:30 AM

UQAM, pavillon J.-A. De Sève (DS) - DS-R520

Regular session

Steven High, Centre for Oral History and Digital Storytelling (Moderator)

11:00 AM
11:00 AM
Big-data geospatial heritage infrastructures and industrial heritage
1 hour 30 minutes, 11:00 AM - 12:30 PM
Signup required

UQAM, pavillon J.-A. De Sève (DS) - DS-R910 (access from the metro floor)

Workshop

Daniel Trepal, Michigan Technological University (Moderator)

Don Lafreniere, Michigan Technological University (Moderator)

Sarah F Scarlett, Michigan Technological University | Industrial Heritage and Archaeology Program (Moderator)

Timothy Scarlett, Michigan Technological University (Moderator)

1:30 PM
1:30 PM
Public lecture: Trajectories of deindustrialization and the memoryscapes of industrial pasts – Towards global perspectives
1 hour 30 minutes, 1:30 PM - 3:00 PM
Tickets required

UQAM, pavillon J.-A. De Sève (DS) - DS-R510

Keynote with simultaneous translation / Conférence avec traduction simultanée

Stefan Berger (Speaker)

Friday 2 September, 2022

Time Zone: (GMT-05:00) Eastern Time (US & Canada)
9:00 AM
9:00 AM
TICCIH National representatives session
1 hour 30 minutes, 9:00 AM - 10:30 AM

UQAM, pavillon J.-A. De Sève (DS) - DS-R510

Event

Hildebrand de Boer, European Route of Industrial Heritage - ERIH e.V. (Participant)

11:00 AM
11:00 AM
TICCIH National representatives session II
1 hour, 11:00 AM - 12:00 PM

UQAM, pavillon J.-A. De Sève (DS) - DS-R510

Event